Restauracja Villa Calvados Restauracja Villa Calvados

Gault&Millau - WYRÓŻNIENIE

2015-03-03 13:46:18


Gault&Millau - WYRÓŻNIENIE

Polska jest dziesiątym krajem na świecie, w którym wydawany jest przewodnik. Przewodnik Gault & Millau powstał w 1965 roku we Francji z inicjatywy dwóch uznanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Obecnie obok Michelin jest jedną z najbardziej renomowanych i wpływowych tego typu publikacji na świecie.

Inspektorzy Gault & Millau pojawiają się w restauracjach i hotelach anonimowo i nie mogą się ujawniać. System oceniania opiera się na symbolu czap kucharskich, w ten sposób są oceniane i restauracje, i szefowie kuchni. Punkty przyznawane są na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Sposób oceniania obejmuje aż sto aspektów, według których opisywany jest lokal. Istotne w ocenie są: obsługa, wystrój atmosfera w restauracji

 Na 4 czapki w Polsce zasłużyła tylko jedna restauracja i tu pewnie nie ma niespodzianki – Atelier Amaro,  3 czapki otrzymały restauracje: Concept 13, Senses, Wodna Wieża, 2 czapki trafiły już do 53 restauracji, a wśród nich: Amber Room, Aruana, Cucina Restaurant, Delight, Ed Red, Gothic Cafe &Restaurant, Hugio, Opasły Tom, Romantyczna, Villa Calvados, 1 - czapką wyróżniono aż 111 restauracji.  

Villa Calvados przy ul. Piotra Skargi 3. - "karta pozwala na zaspokojenie różnych upodobań: zadowoli tak wybrednych smakoszy, jak i po prostu głodnych gości. Można np. odkryć na nowo marchewkę (krem marchewkowy z mleczkiem kokosowym jest znakomity), a potem skosztować tradycyjnej młodej polskiej gęsi - delikatnej i pachnącej" - rekomenduje przewodnik. 

 

Gault&Millau